Skip to main content

Italië


Comomeer: ontdek de cultuur en de bergen van de Italiaanse Alpen.

5 – 6 dagen, Juni tot September 2022


Monte Muggio, panoramica

Tramonto al Larice Bruciato

Pizzo e Rifugio Grassi

Lavoro negli alpeggi

Orrido di Bellano

BEGIN
Zondag
TERMIJN
Vrijdag
VERLENGING
Zaterdag
LOOPTIJD
5/6 zaterdag
DEELNEMERS
Van 2 tot 12
GIDS
Ingeschreven in AIGAE

Vrijwel alle inwoners van het Larian Alpengebied zijn van mening dat zij op de mooiste plek op aarde wonen. Met deze wandeltocht kunt u zelf ontdekken of ze gelijk hebben! Op de meest mooie bergtoppen ervaart u 360° graden uitzichten over een zee van bergen, valleien en hemelreflecterende meren. Naast deze geweldige vergezichten van de grote alpenmeren tot de gletsjers, zult u aangenaam verrast worden door een wereld van culinaire hoogstandjes. Ook maken we kennis met de traditionele cultuur van dit prachtige berggebied. Denk hierbij aan het bezoeken van Alpenweides en de eeuwenoude manier van kaas maken die typisch is voor deze regio.

De tocht wordt aangeboden in het Engels en het Italiaans en is ontworpen voor avonturiers die de Alpen te voet willen en kunnen verkennen. Om de tocht te volbrengen wordt van de deelnemers een zekere fitheid verwacht. U moet in staat zijn om op de meest uitdagende delen ongeveer 5 uur achtereenvolgend te kunnen lopen.

Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom.
 • Margno
 • Alpe di Paglio
 • Pian delle Betulle
 • Prà Boiscino
 • Monte Giumello
 • Capanna Vittoria
 • Premana
 • Larice Bruciato
 • Tavecchia e Casere di Biandino
 • Rifugio Grassi
 • Pizzo dei Tre Signori
 • Lago di Sasso
 • Rifugio Santa Rita
 • Rifugio Ombrega
 • Alpe Dolcigo
 • Bellano
 • Varenna

Data van programma’s


VERTREK JUNI

    12/6 – 26/6

VERTREK JULI

    3/7 – 10/7 -17/7 – 24/7

VERTREK AUGUSTUS

    28/8

VERTREK SEPTEMBER

    11/9 – 18/9

KORT OVERZICHT VAN DE TOCHT

[modula id=”14298″]

De eerste twee nachten worden doorgebracht in het Baitock Hotel in het bergdorpje Pian delle Betulle. Dit is een typisch Alpenhotel met een uitstekende traditionele keuken. Op dag 1 beklimt u Monte Muggio (1799 m), startend vanaf Alpe del Giumello (1550 m.). Dit is een relatief eenvoudige wandeling, maar met onbeschrijfelijke uitzichten over het Comomeer en de Alpen. Na de wandeling luncht u in het historische Capanna Vittoria, bekend om de lokale keuken. In de middag bezoekt u Premana, waar de kunst van het ijzer bewerken teruggaat tot de Romeinse tijd. De dag eindigt weer bij het Baitock Hotel.

Na deze uitstekende start is het tijd om de bergen te verkennen die ons leiden naar een van de hoogtepunten deze tocht; de top van Pizzo dei Tre Signori. De volgende twee nachten brengen we door in de berghut Grassi. Dit geeft ons een volledige dag om deze veeleisende top te beklimmen en de omgeving te bezichtigen. ‘Berghut’ klinkt primitiever dan wat het daadwerkelijk is, maar het Italiaanse Rifugio laat zich helaas slecht vertalen naar het Nederlands. Een rifugio, letterlijk toevluchtsoord is een gebouw in de bergen waar je kan slapen, eten en drinken. Niet allemaal zijn ze altijd open en soms alleen op afspraak. De gids beschikt over de juiste connecties om dit te organiseren. Na Grassi vervolgen we ons pad over de panoramische bergkammen (crestwalking) die Val Marcia omringen en ons leiden naar Valle di Biandino, waar u stopt voor de lunch en om wat te ontspannen in de rifugio Tavecchia.
De terugweg leidt naar het meer van Sasso en vervolgens naar de rifugio Santa Rita. Vanaf daar loopt u weer langzaamaan via paden met adembenemende uitzichten richting Pian delle Betulle, maar niet voordat we stoppen voor een heerlijke lunch in rifugio Ombrega. In de middag bezoekt u de nabijgelegen Dolcigo-weiden, waar herders liefdevol hun kuddes geiten hoeden en heerlijke kaas maken. We sluiten de dag af in het Baitock Hotel.

Het is mogelijk om tegen meerprijs de tocht te verlengen. Na de reguliere tocht zult u dan een eeuwenoud pad volgen dat langs het Comomeer slingert door de Bellano-kloof, gevormd door de Pioverna-rivier naar het kasteel van Vezio. Deze prachtige route brengt u langs traditionele dorpjes, olijfboomgaarden en uitzichten die u nog lang bij zullen blijven. Het is niet voor niets dat zelfs Leonardo da Vinci ooit dit pad koos om te bewandelen!

PIAN DELLE BETULLE – UITVALBASIS

As its Italian name suggests, Pian delle Betulle (Plain of Birch Trees) is a level area, a grassy terrace embellished by an elfin birch wood, providing incredible views extending westwards from the slopes of Mount Cimone. The horizon is encircled to the south by Grigna (2410 m.), a graceful fortress-like mass of dolomite rock and to the north by the steep green pyramid of Monte Legnone (2609 m.). The view to the west extends over Lake Como and Lake Lugano in Switzerland, with a series of mountain chains girdled by glacial peaks including Monte Rosa and the Matterhorn. Cars are not permitted in Pian delle Betulle, so the peaceful, natural setting can be enjoyed undisturbed. For many centuries the shepherds and herders of Margno have brought their animals here for summer pastures, and they continue to do so to this very day. In fact, there will be opportunities to observe this lifestyle and these activities, which have been further boosted by tourism.

ACCOMMODATIE

Het Baitock Hotel (baitock.it) heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer. De berghut Grassi (rifugiograssi.it), waar u twee nachten verblijft, is veel eenvoudiger ingericht. Hier vindt u vier tweepersoonskamers die worden toegewezen overeenkomstig met de reserveringsvolgorde. Er is ook een grote kamer met 18 bedden, gerangschikt als stapelbedden met drie niveaus. Individuele lakenslaapzakken en kussenslopen zijn aanwezig en worden gebruikt in combinatie met de dekens en dekbedden die daar beschikbaar zijn.

HOE KOMT U BIJ HET BASISKAMP, PIAN DELLE BETULLE

Leest u alstublieft deze link insert om te zien hoe u bij Pian delle Betulle komt.

CULINAIR UITSTAPJE

[modula id=”14299″]

Naast de prachtige natuur en de rijke folkloristische tradities van de verschillende valleien, biedt de Italiaanse Alpenregio ook een exclusief assortiment van lokale culinaire specialiteiten, die van gebied tot gebied verschillen. Deze route biedt een aantal mogelijkheden om het allerbeste te proeven van wat de Lariana-bergregio te bieden heeft. De restaurants die zijn geselecteerd voor onze avondmaaltijden (die inbegrepen zijn in de prijs) weerspiegelen deze waardering voor de kwaliteit van lokale producten.
De hoofdlocatie, het basiskamp voor onze verschillende excursies, is het Baitock Hotel in Pian delle Betulle, waar je drie keer (of vier keer, met de verlenging) zult dineren. De uitbaters bieden een selectie van traditionele gerechten, bereid met lokale producten, met eeuwenoude, bijna vergeten recepten die ze hebben herontdekt. Ze maken heerlijke desserts en uitstekend ijs. Je luncht in drie berghutten die beroemd zijn om hun lokale alpenkeuken: de historische Capanna Vittoria (Giumello), de Tavecchia (Biandino) en de Ombrega (Val Marcia); alle drie de berghutten trekken grote aantallen wandelaars aan, die zich speciaal tot hen aangetrokken voelen vanwege het heerlijke eten dat wordt geserveerd. Op de afgelegen hellingen van Pizzo dei Tre Signori verblijft u in de ongecompliceerde en bescheiden rifugio Grassi, maar ook hier wordt het eten liefdevol bereid met natuurlijke lokale ingrediënten en wordt vers brood gebakken door het personeel.
Lokale wijnen kunnen helpen bij het verteren van dit smakelijke alpenvoedsel. De vallei direct ten noorden van Monte Legnone, Valtellina, produceert wijnen van hoge kwaliteit, uniek gemaakt door de specifieke grond waarop de druiven worden verbouwd. De meest bekende van deze wijnen zijn misschien wel Sassella, Grumello en Inferno, of de gewaardeerde Sfurzat. Deze wijnen behoren tot de beste wijnen van Italië.
Enkele van de gerechten die u misschien kunt proberen: pizzoccheri, sciatt, bagnarel, polenta taragna, crespelle saracene, gnocchetti di malga, wild bereid op verschillende manieren, gestoofd vlees en vele andere heerlijke gerechten. Zonder de niet te missen charcuterie en kaasplanken te vergeten, en de speciale desserts. Vegetariërs zullen geen problemen ondervinden, maar veganisten zullen met wat meer moeite maaltijden vinden, want in de Alpen is kaas een belangrijk ingrediënt in veel gerechten. Degenen die een veganistisch dieet volgen, wordt daarom geadviseerd om een ​​paar benodigdheden mee te nemen.

BEKLIMMING PIZZO DEI TRE SIGNORI

Deze beklimming omvat een hoogteverschil van 567 m. Hoewel deze hoogtes niet al te uitdagend zijn, zijn er enkele bijzonder steile stukken waar vaste touwen of kettingen zijn geïnstalleerd om wandelaars te helpen. Er is een zeer steil stukje net voor de top, maar er zijn goede hand en voetsteunen en een handige ketting. Hoewel er geen technische uitrusting (touwen, harnassen, enz.) nodig is, betekenen de geïnstalleerde veiligheidskettingen dat de natuurwandelgids niet bevoegd is om klanten te begeleiden. Als u zich liever wilt laten bijstaan ​​door een gespecialiseerde berggids is het noodzakelijk om een ​​professionele berggids in te huren tegen meerprijs. Dit adviseren wij aan onervaren wandelaars. Wij kunnen dit voor u boeken.

DE GIDSEN

De reis wordt begeleid door een professionele natuur en wandelgids, behalve de klim naar Pizzo dei Tre Signori, waar u, indien gewenst, wordt bijgestaan ​​door een professionele berggids (extra 250 €). Beide gidsen spreken ook Engels en hun rol is om klanten langs alpine paden te begeleiden, terwijl ze ook de omgevingskenmerken van het gebied en de lokale gebruiken illustreren en uitleggen. Dit laatste aspect is vooral belangrijk omdat er de mogelijkheid zal zijn om alpenweiden te bezoeken waar dieren voor de zomer worden gehouden, en de mensen te ontmoeten die niet alleen voor hun kuddes zorgen, maar die ook kaas maken van de lekkere alpenmelk die volgens traditionele methoden wordt geproduceerd.

WEER EN BENODIGDHEDEN

[modula id=”14300″]

De zomer is in deze regio meestal vrij droog, maar er is altijd wat regen mogelijk en in de avond kan het behoorlijk koel zijn (nooit onder nul). Neem daarom geschikte kleding mee voor deze omstandigheden, trekking-/wandelschoenen met goede grip, een rugzak en een zaklamp (bij voorkeur een hoofdlamp). Trekkingstokken zijn ook handig.

WIFI EN CASH

Wifi is beschikbaar in het Baitock Hotel en bij de Grassi rifugio (het signaal is hier nogal zwak). In deze berggebieden zijn er maar weinig geldautomaten en creditcards worden niet in alle berghutten geaccepteerd, dus contant geld is handig.

 Programma


NB: Houdt u er rekening mee dat bij slechte weersomstandigheden de gids kan besluiten het programma voor de dag te wijzigen om de veiligheid van de deelnemers te garanderen.

DAG 1, ZONDAG. Aankomst bij Pian delle Betulle

We beginnen de meerdaagse wandeltocht met een welkomstdiner bij het Baitock Hotel. Dit hotel is ook het startpunt voor de hikes van aankomende dagen. Je kan deze plek op 2 manieren bereiken.

 • De eerste manier is door in de kabelbaan te stappen die Pian delle Betulle verbindt met de stad Margno. Deze cable-car is open van 08.30 tot 17.30.
 • De tweede manier is door met uw auto door te rijden naar Alpe di Paglio (net boven/voorbij het dorpje Casargo). Hier kunt u uw auto parkeren en het laatste stuk per voet doen.

In de avond ontmoet u uw gids in het hotel tijdens het diner. Tijdens deze kennismaking is er natuurlijk ook uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen over de komende dagen en/of benodigdheden.

DAG 2 MAANDAG: Alpe del Giumello naar Monte Muggio – Capanna Vittoria – Premana
Vandaag is het tijd voor een mooie wandelroute! U vertrekt vanaf Pian delle Betulle met bestemming Alpe del Giumello (routebeschrijving vindt u op Google Maps, zowel vanuit Margno als vanaf Alpe di Paglio). Als uw auto bij Margno staat, neemt u de kabelbaan om 9.00 uur. Vanaf Margno is het 10 kilometer rijden. Staat uw auto bij Alpe di Paglio? Dan loopt u al iets eerder naar beneden. Vanaf Alpe di Paglio is het 16 kilometer rijden. Afhankelijk van de deelnemers is het wellicht mogelijk om samen te rijden. Hoe dan ook spreken we af om 09.40 op Alpe del Giumello, in de historische rifugio Capanna Vittoria. Deze prachtige berghut is meer dan honderd jaar geleden gebouwd. Geniet hier van de indrukwekkende panorama’s en de prachtige groene weiden van Monte Muggio, die worden omringd door de grote bergen Legnone, Pizzo dei Tre Signori en Grigna. Vanaf hier heeft u ook een prachtig uitzicht over het Comomeer. In het westen aanschouwt u de meren van Porlezza en Lugano en enkele lagere bergketens die leiden naar de imposante gletsjertoppen van de westelijke Alpenboog, die het plaatje compleet maken.

Vanaf Capanna Vittoria begint de route. We volgen het Belvedere-pad, dat begint in het kleine dorp met mooie huizen dat ooit de weidezone van Giumello was. Vervolgens lopen we door het mooie kleine bergstadje Alpe Chiaro. Na ongeveer 45 minuten en wat klimmen en dalen bereiken we het punt Pra’ Boiscino. Hier vinden we een prachtig panoramisch uitzichtpunt op een hoogte van ongeveer 1550 m. boven het Comomeer.

We vervolgen onze weg langs een goed begaanbaar pad dat ons naar de top van Monte Muggio brengt. (1799 m.) Eenmaal op de top aangekomen kunt u uw ogen even goed de kost geven. Ook hier is het uitzicht rondom spectaculair. Na de nodige pauze bovenop beginnen we met de afdaling rechtstreeks naar Capanna Vittoria, alwaar we een welverdiende lunch nuttigen. Voor de lunch kunt u genieten van enkele van de gerechten waarvoor deze berghut in het bijzonder bekend staat. Bereid met typische lokale en verse ingrediënten.

In de middag gaat u naar Premana, de meest verborgen stad in Alta Valsassina, op de hellingen van Monte Legnone op een hoogte van 1000 meter en ongeveer 16 km van Giumello. Premana is trots op haar rijke geschiedenis die teruggaat tot het prehistorische tijdperk van de Oribi (een Celto-Ligurische stam uit de ijzertijd). Later werd het een centrum voor de Kelten en de Romeinen, maar dit kunt u zelf ontdekken tijdens het bezoek aan het etnografisch museum. De omliggende bergen bevatten ijzermijnen daterend uit de oudheid, toen processen voor de fusie van metaal en metallurgische productie werden ontwikkeld. Deze activiteiten zijn op de dag van vandaag nog altijd springlevend. Na een bezoek aan het museum en na een wandeling door de middeleeuwse straatjes en steegjes in het stadscentrum, is er de gelegenheid om een ​​van de historische werkplaatsen te bezoeken. Vanuit Premana keert u terug naar Pian delle Betulle: via Alpe di Paglio (10 km), of via Margno, en de kabelbaan (8 km). Let op: de laatste kabelbaanrit is om 17.30 uur! Deze prachtige dag wordt afgesloten met een uitstekend diner, gebaseerd op traditionele, lokale producten in het Baitock Hotel.

DAY 3 DINSDAG: Tavecchia rifugio en Casere di Biandino – Grassi rifugio
Op dag 3 beginnen we met onze huttentocht. Spullen die we niet nodig hebben komende twee nachten, laten we achter in het Baitock Hotel. Een breed pad door een klein bos leidt ons geleidelijk naar de Larice Bruciato (1708 m.) Als we het bos uitkomen bereiken we de wat hoger gelegen velden en aansluitend de weiden van Ortighera. We bewandelen een mooi pad, hoog boven de hutten van Alpe Oro, om aan te komen bij een klein altaar, op de scheiding met Val Marcia. We vervolgens onze weg langs de zuidelijke rand van deze vallei en blijven op gelijke hoogte met de Bocchetta d’Olino (1630 m.). Het uitzicht vanaf hier is adembenemend en reikt tot aan de Dolcigo-weiden, eventueel te bezoeken op de terugweg. Dan gaan we omhoog naar de Bocchette di Ombrega (1890 m.) en vanaf daar weer een stukje naar beneden, door de Abi-weiden naar Val Biandino. De wandeling naar dit punt duurt ongeveer drie uur. Hier, bij de Tavecchia-berghut (1500 m.), wacht een uitstekende lunch met producten uit deze valleien. Het is echter raadzaam om niet te veel te eten of te drinken omdat er ‘s middags een flinke klim is. De weiden van Casere di Biandino zijn vlakbij en hier worden al eeuwenlang koeien gemolken en kaas gemaakt. Als u wat langer blijft, kunt deze activiteiten van dichtbij bekijken! De eindbestemming van onze dag is niet ver meer, maar we hebben nog wel een flinke klim voordat we er zijn, namelijk tot aan de Camisolo-pas (2000 m.), die heel dicht bij de Grassiberghut op 1987 m ligt. Dit laatste stuk is een wandeling van ongeveer twee uur.

In deze prachtige berghut verblijven we twee nachten en geniet u van de bijzonder goed bereide gerechten. De geschiedenis van deze berghut is interessant: het werd in deze prachtige alpenweide gebouwd in 1921, in een gebied dat rijk is aan mijnen die sinds de oudheid door herders worden gebruikt. In 1944 werd het gesloopt omdat het een van de steunstations voor de partizanen was, maar twee jaar later werd het herbouwd en uitgebreid. Het nieuwe management heeft Grassi gemoderniseerd.

[modula id=”14300″]

DAG 4 WOENSDAG: Grassi Rifugio, klimmen en dalen van Pizzo, Alpenvelden
Vandaag gaan we een serieuze bergtop beklimmen; we gaan naar de Pizzo dei Tre Signori (2554 m.)! Dit is een van de bekendste toppen in de regio, die de grens vormt tussen de provincies Bergamo, Lecco en Sondrio. Voor de klim naar de top van Pizzo is geen technische uitrusting nodig, maar sommige delen van het parcours zijn wel uitdagend. Er zijn geen hekken en we lopen over smalle paden langs richels. Waar het echt een beetje moeilijk wordt, worden we geholpen door kettingen aan de wanden waar we ons aan kunnen vasthouden of optrekken. Deze combinatie van klimmen en wandelen staat beter bekend als Via Ferrata of Klettersteigen. Er kan ook een professionele berggids worden ingeschakeld voor diegene die meer hulp nodig hebben (meer informatie hierover vindt u hieronder). In het hoogste deel gaan we door de ‘schoorsteen’. Dit is een steil stuk rots, maar met goede hand en voetsteunen en vaste kettingen, die uitkomt op de top van de berg. Het gevoel van vreugde dat wordt ervaren door het bereiken van deze spectaculaire top met adembenemende uitzichten. De adrenaline door het leveren van deze presentatie wordt aangevuld door een bruisend gevoel van avontuur. De klim duurt meestal ongeveer twee uur. Bovenop nemen we uiteraard de tijd om onze ogen even goed te verwennen met alle geweldige indrukken die u alleen krijgt door daadwerkelijk op de top te gaan staan van een Alpenreus.

Voor de afdaling wordt een ander pad genomen, over de rotsen van de noordwand. De route gaat dus over deze prachtige berg. Nadat u de Bocchetta di Piazzocco hebt bereikt, neemt u het pad dat de hellingen oversteekt en boven het prachtige Sasso-meer langsgaat. Indien gewenst kunnen we dit meer de volgende dag bezoeken. Aan het einde van dit pad vinden we weer de Grassi berghut. Voor de lunch kunt u picknicken bij Grassi. Als we op tijd terug zijn kunnen we nog een korte wandeling maken van 30 minuten om te genieten van een schotel kaas of vleeswaren in een van de nabijgelegen weiden (Foppa Bona aan de voet van Zucco di Cam, of Caserone) waar geiten en koeien de zomer doorbrengen onder de hoede van hun herders, die ook kaas maken.
Vindt u de beklimming van Pizzo net even teveel van het goede? Geen probleem, u kunt een gemakkelijk pad volgen naar twee met gras begroeide bergen in de buurt van de rifugio, beide met een prachtig uitzicht: Zucco di Valbono, 2132 m., ten zuiden van de Grassi rifugio, en direct daarna, Zucco di Cam, 2193 m. Terwijl u zich vermaakt in de prachtige omgeving van Grassi, gaan wij op en neer de top. Eind van de middag zien we elkaar bij de berghut.

DAG 5 DONDERDAG: Lago di Sasso – S. Rita – Ombrega – Alpe Dolcigo – Betulle
Vandaag lopen we rustig terug naar ons basiskamp. Vanaf Grassi gaat het pad naar beneden naar het meer van Sasso (1930 m.), aan de voet van de Pizzo dei Tre Signori, die u gisteren van bovenaf bewonderde. Vanaf hier gaat het pad terug naar Val Bandino. Na een kort stukje klimmen, komen aan de andere kant van de vallei en gaan we richting de Santa Rita rifugio (1988 m. Voor het eerste deel kunnen we ervoor kiezen om over de bergkam te lopen tot aan de kleine top achter de rifugio, of om deze aan de noordkant te omzeilen via het makkelijkere pad. We dalen tot ongeveer 1800 meter voordat de route weer wat vlakker word. Hier komen we uit bij hooggelegen velden en prachtige uitzichten, met de prachtige bergtop van Pizzo die het uitzicht compleet maakt. Hier bereiken we de Ombrega rifugio (1580m.), die we eerder passeerden op dinsdag. De wandeling naar hier duurt ongeveer drie uur. Het eten dat door deze berghut wordt bereid, is vooral bekend in de omgeving vanwege de kwaliteit van de ingrediënten en de typische alpengerechten die worden geserveerd door het vriendelijke personeel. Na de ontspannende pauze komen we weer een beetje terug op de oude route en bereiken we de Dolcigo-weide, beroemd in dit gebied vanwege de uitstekende ambachtelijk gemaakte geitenkaas. De jonge, sterke herders kunnen u een beeld schetsen van het leven in deze bergen. We vervolgen dan onze wandeling terug via het pad langs Dolcigo en bereiken het pad dat leidt naar de Cappelletta del Larice Bruciato, en vandaar naar Pian delle Betulle. Op dit laatste stuk is uw blik de hele tijd op het westen gericht, en vanaf de Cappelletta wordt u vergezeld door de uitgestrekte westelijke Alpen, een onvergetelijk beeld dat wortel zal schieten in uw hart. Eenmaal terug in Betulle, kunt u zich nestelen in uw comfortabele basiskamp, ​​het Baitock Hotel, een beetje ontspannen en genieten van een uitstekend diner om deze geweldige dag af te ronden.

DAG 6 VRIJDAG: Laatste dag
Na het ontbijt is het helaas alweer tijd voor vertrek. Het staat u uiteraard vrij om nog wat langer te blijven in het hotel, maar we raden u wel aan dit vooraf al bij te boeken. Als u nog energie over hebt voor een prachtige extra wandeling, is het raadzaam om tegen meerprijs de Comomeerverlenging erbij te boeken.

[modula id=”14301″]

COMOMEERVERLENGING

DAG 6 VRIJDAG, wandeling: van Bellano naar Varenna, het Leonardo da Vinci-pad
Met uw eigen vervoermiddel verlaat u Pian delle Betulle en gaat u naar de parkeerplaats van het treinstation van Bellano om uw gids om 10.00 uur te ontmoeten. Vanaf Margno duurt deze rit ongeveer 20-25 minuten. De rit vanuit Alpe di Paglio duurt iets langer (35 minuten). Bij Bellano gaan we de Orrido binnen, een buitengewone kloof gevormd door de rivier de Pioverna. Daar komen we uit op heuvels vol olijfgaarden en bossen en lopen we langs de oude muilezelpaden die de dorpjes met elkaar verbonden en de bewoners in staat stelden om koopwaar te vervoeren die nodig was voor het dagelijks leven of voor handelsdoeleinden. De karakteristieke stenen muren langs het pad zijn nog steeds te zien. De oude heiligdommen langs het pad zijn stille getuigen van de vele pelgrims en reizigers die het pad ook gebruikten. Leonardo da Vinci zelf bewandelde deze paden op zijn reizen van Milaan naar Zwitserland. Van dorpje tot dorpje, van pad tot pad, van bos tot bos, van panorama tot panorama. We komen bij het kasteel van Vezio, betoverend gelegen boven Varenna, een pittoresk stadje aan de oevers van het meer. Vanaf het kasteel daalt het pad terug naar het station van Varenna, vanwaar u de trein terug naar Bellano neemt (treinen om de 30 minuten, ongeveer). De wandeling is ongeveer 8 km lang, duurt 4 uur en heeft een hoogteverschil van 270 m. Voor de lunch kunt u in Bellano wat lokale producten kopen. Na de wandeling keert u terug naar Pian delle Betulle voor het diner en de nacht.

DAG 7 ZATERDAG: Laatste dag
Na het ontbijt is het helaas alweer tijd voor vertrek. Het staat u uiteraard vrij om nog wat langer te blijven in het hotel, maar we raden u wel aan dit vooraf al bij te boeken.


KOSTEN

De kosten voor de tocht zijn € 750 – Groepsgrootte: minimaal 2 en maximaal 12 deelnemers
Dit is de basisprijs zonder nog eventuele extra’s.

Comomeerverlenging: € 140

Inclusief::

 • 5 nachten accommodatie
 • Alle maaltijden
 • Ervaren natuur en wandelgids
 • Reisverzekering

Exclusief::

 • Drinken
 • Vervoer
 • Berggids (optioneel)
 • Extra uitstap Comomeer

Extra kosten::

 • € 50 bij slechts 4 deelnemers, € 100 bij 3 en € 200 bij 2.
 • Single room- toeslag in het Baitock Hotel: € 60 voor 3 nachten.
 • Engelssprekende professionele/gekwalificeerde Alpengids voor beklimming Pizzo, € 250, te verdelen over de deelnemers die hier gebruik van willen maken.
 • Comomeerverlenging: € 30 met slechts 2 deelnemers, single room-toeslag € 20.
 • Extra nachten in het Baitock Hotel, prijs per persoon: € 75 halfpension of € 90 volpension.

Amitaba Srl is een wettelijk erkende touroperator met het hoofdkantoor in Viale Ca’ Granda, 29, Milaan, geregistreerd in het handelsregister van de Lecco Kamer van Koophandel, nr. 313373, REA-nummer 1623197, BTW. nr. 13152290154. Wij zijn bevoegd om activiteiten uit te voeren met een vergunning die is afgegeven bij decreet nr. 67762/00 van de provincie Milaan van 30/10/2000. Op grond van art. 50 van het Wetboek van Toerisme (Wetsdecreet 79/2011, Amitaba S.r.l. heeft een professionele burgerlijke aansprakelijkheid bedongen met UnipolSai Assicurazioni, nr. 100073953, voor een maximumbedrag van di € 2.065.000.

HET PROGRAMMA IN ANDERE TALEN

INFORMATION REQUEST

For any questions and curiosities,
fill in all the fields of the form:

[contact-form-7 id=”14453″ title=”Information request”]

 FOTOGALLERIJ

Val Biandino e Pizzo Tre Signori
Pizzo visto da Val Biandino
Monte Muggio, panoramica
Tramonto al Larice Bruciato
Pizzo e Rifugio Grassi
Lavoro negli alpeggi
Orrido di Bellano
Dall’Alpe del Giumello
Fonte all’alpeggio
Visuale dal Larice Bruciato
Pian delle Betulle
Le grappe di Ombrega
Pizzo e Val Biandino
Val Biandino, rifugio Tavecchia
Le Bocchette di Ombrega
Rifugio Grassi
Dalla vetta del Pizzo
Rifugio Ombrega
Alpe Dolcigo
Sciatt
Polenta taragna
Formaggi d’Alpe
Orrido di Bellano
In cammino verso Vezio
Castello di Vezio